20 ΜΑΪΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Η Μετρολογία έχει, εδώ και αρκετά χρόνια, και αυτή τη δική της ημέρα και είναι ακριβώς η σημερινή, 20 Μαϊου. Είναι η ημέρα που τιμούμε, τις προσπάθειες, τις εξελίξεις και την πρόοδο χιλιάδων ετών στον κόσμο των μετρήσεων, από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Η μετρολογία γεννήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια από μία βασική αναγκαιότητα των ανθρώπων να συναλλάσσονται με τρόπο αξιόπιστο, ενώ σήμερα οι πόροι που διατίθενται σε δραστηριότητες μετρήσεων σε διάφορους τομείς της οικονομία, αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών.
Η Μετρολογία εδώ και χιλιάδες χρόνια ακολουθεί τις εξελίξεις και ανάγκες της κοινωνίας. Σήμερα ακόμη και στην εποχή του Covid-19, η μετρολογία έχει το δικό της ρόλο.

Φέτος η Ημέρα της Μετρολογίας είναι αφιερωμένη στην Υγεία με το θέμα της οποίας το πρόγραμμα MeDD II έχει άμεση σχέση. Στα πλαίσια του προγράμματος EMPIR MeDD II, στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Ροής-ΕΙΜ, έχουν ετοιμαστεί δύο αφιερώματα για την Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας τα οποία είναι στον ιστότοπο του προγράμματος.

Το Εργαστήριο Ροής-ΕΙΜ έχει κύρια συνεισφορά στα παραπάνω (έχει κάνει το σχετικό flyer) και έχει συντάξει τον Good Practice Guide: Calibration of Medical Infusion Pumps σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του NEL-UK και IPQ-Portugal.

Η Μετρολογία από το Eργαστήριο Χημικής Μετρολογίας, Γενικό Χημείο του Κράτους – Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας.

Η Ιστορία της Μετρολογίας

Ο κόσμος των μικρών και των μεγάλών μέσα από τα μάτια της κυρίας Μετρολογίας

Μοιραστείτε το στο: